Disse skønne veganske varme hveder, er simpelthen super gode. De er luftige, bløde og smager himmelsk af kardemomme!
Veganske varme hveder
Hvis man vil være med på hvede-bølgen til store bededag og man er planteæder, så må man på med bage forklædet. De almindelige hvede knopper indeholder nemlig både æg og komælk.
Heldigvis er det super let at lave sine egne plantebaserede varme hveder!
Disse veganke varme hveder er:
- Lette
- Luftige
- Bløde
- Søde
- Kardemomme krammende
- Og meget nemme at lave
Vild med at bage?
Her finder du pakken, til at bage denne skønne veganske hindbærkage*
Læs også:
Veganske fødselsdagsboller
Hvorfor varme hveder?
Varme hveder skal der jo til, når det er storebede dag, men hvorfor spise vi egentlig varme hveder?
I følge Natmus.dk er det at spise varme hveder aftenen før Store Bededag en skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet.
Skikken kan godt være ældre. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået.
Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer.
Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før.
Så kunne man købe dem om aftenen, og skærme dem over, varme dem og spise dem næste dag. Hver knop gav to tvebakker eller “hveder”. Men i stedet blev skikken, at man spiste de friskbagte, sprøde – og måske endda lune – hveder samme aften, som de var blevet købt.
Veganske varme hveder – sådan gør du
Start med at blande alle de tørre ingredienser, i en skål. Sørg for at blade det hele godt sammen.
Hvis du bruger tørgær, kan du også sagtens drysse det ned til de tørre ingredienser.
Veganske varme hveder, er sådan set bare en meget let og luftig bolle.
Meget af luften komme af en rimelig lang hæve tid, så hvis du har trævl kan du jo prøve at bruge lidt ekstra gær, så nedsætter du hæve tiden.
Kom nu alle de våde ingredienser og gær, sammen med de tørre og bland det godt sammen, indtil det ikke vil samle sig mere.
Det kan godt se lidt ud som det aldrig bliver til en fin dej, men bare rolig, nu kommer plantesmøren og redder dagen!
Kom den bløde plantesmør, ned til dejen og ælt plante smøren ind i dejen.
Bliv ved med at ælte indtil dejen er glat og fin. Det tager ikke så lang tid, højest 4-5 minutter! 🙂
Veganske varme hveder – Tid til at hæve
Nu skal dejen hæve første gang. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur, i 1 time.
Efter en time.
Æltes dejen igennem og formes til 12 sådan ca. lige store boller.
Bollerne kommes i et ovnfast fad med bagepapir og hæver tildækket en time mere.
Nu er hvedebollerne klar til at blive penslet med havremælk og bagt.
Bag de veganske varme hveder ved 200 grader varmluft i 15 minutter.
Done!
Server dem lune eller varm dem dagen efter til storebededag, som traditionen foreskriver 🙂
Velbekomme<3
Veganske varme hveder
Ingredienser
- 3 dl Havremælk Lunken
- 25 g Gær
- 500 g Hvedemel
- 100 g Plantesmør I tern
- 1 tsk Kardemomme Stødt
- 1 tsk Salt
- 2 spsk Sukker
Sådan gør du
- Lun mælk til ca 37° og rør gæren ud heri.
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt sammen i ca. 5 min. eller til dejen er smidig og glat.
- Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
- Kom dejen ud på et bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 12 stykker og tril dem til boller.
- Læg bollerne tæt sammen i en bradepande eller et ovnfast fad (ca. 20 x 30 cm) beklædt med papir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 1 time, eller indtil de har dobbeltstørrelse.
- Pensl bollerne med havremælk og bag dem midt i ovnen ved 200° i 15 minutter.
- Lad de veganske varme hveder køle af på en rist.
- Server dem lune eller halver og rist dem og server med koldt plantesmør. MUMS!
Følg os på:
*Planteaederne.dk bruger Affiliated links
Skriv et svar