Erstatning for mælk – Komælk betragtes som en vigtig del af mange folks diæter. Det bruges som en drik, hældes på havregrynene og tilsættes i smoothies, te eller kaffe.
Selvom det er et populært valg for mange, er der faktisk endnu flere mennesker der ikke drikker komælk og heldigvis findes der en masse skønne alternativer til mælk og mælkeprodukter.
I dette indlæg, viser vi 5 af de bedste erstatninger for komælk.
Folk kan have mange forskellige grunde til at fravælge mælk. I store dele af verdenen kan mennesker slet ikke tåle mælk.
Også i danmark er der mange der har lactose allergi. 2–3% af børn under tre år er allergiske over for komælk. Dette kan forårsage en række symptomer, herunder udslæt, opkast og diarré.
Veganere fravælger alle former for animalske produkter, herunder også mælk og andre mælkeprodukter. Men heldigvis behøver vi ikke at lide afsavn. Der findes nemlig en masse mælke erstatninger, som er helt fantastiske!
Laktoseintolerans
Hvis man går ind på sundhed.dk og læser om laktoseintolerans kan man læse følgende: “Mælk indeholder værdifulde næringsstoffer og har været en vigtig del af kosten i Nordeuropa, siden husdyrhold tog til for 7.000-10.000 år siden.”
Mælk indeholder mælkesukker (laktose), som er et såkaldt disakkarid.
Det betyder, at laktose består af to sukkermolekyler.
For at mælkesukkeret skal kunne optages i kroppen, skal mælkesukkeret nedbrydes til enkelt-sukkermolekyler i tarmen ved hjælp af enzymet laktase.
- Mange personer kan ikke fordøje mælkesukker i tarmen, fordi de mangler enzymet laktase. Dette kaldes laktoseintolerans
- Laktoseintolerans giver ubehag i form af diarré, smerter i maven og øget udvikling og dermed afgang af luft
- Diagnosen stilles ved eksempelvis laktosebelastning eller gentest
- Generne afhjælpes ved at nedsætte eller helt undgå at indtage mælkesukker – eller ved at tilsætte enzymer til kosten, der nedbryder mælkesukkeret
Herunder følger en liste med “ko mælke” alternativer og lidt om hvert produkt. Hvis du er ny indenfor plantebaseret livsstil, håber vi at denne liste kan være med til at guide dig, igennem nyt og velsmagende land<3
Læs også:
Soja mælk
Erstatning for mælk
Sojamælk fremstilles enten af sojabønner eller sojaproteinisolat og indeholder ofte fortykningsmidler og vegetabilske olier for at forbedre smagen og konsistensen.
Det har typisk en mild og cremet smag. Smagen kan dog variere fra mærke til mærke. Det fungerer bedst som erstatning for komælk i salte retter, i kaffen eller oven på morgenmadsprodukter.
En kop (240 ml) usødet sojamælk indeholder 80–90 kalorier, 4–4,5 gram fedt, 7–9 gram protein og 4 gram kulhydrater (8, 9).
Med hensyn til ernæring, er sojamælk en god erstatning for komælk. Det indeholder stort set samme mængde protein, men kun omkring halvdelen af kalorier, fedt og kulhydrater.
Det er også en af de få plantebaserede kilder til “komplet” protein af høj kvalitet, der giver alle de essentielle aminosyrer.
Mandel mælk
Erstatning for mælk
Mandelmælk fremstilles med enten hele mandler eller mandelsmør og vand.
Det har en let struktur og en let sød og nøddeagtig smag. Det fungerer godt i kaffe, te og smoothies og kan bruges som erstatning for komælk i desserter og bagværk.
En kop (240 ml) usødet mandelmælk indeholder 30-35 kalorier, 2,5 gram fedt, 1 gram protein og 1-2 gram kulhydrater.
Sammenlignet med komælk indeholder den mindre end en fjerdedel af kalorierne og mindre end halvdelen af fedtet. Det er også markant lavere i protein og kulhydrater.
Kokos mælk(ikke det på dåse)
Kokosmælk er lavet af vand og det hvide kød af brune kokosnødder.
Det sælges i kartoner og er en mere fortyndet udgave af den type kokosmælk, der ofte bruges i sydøstasiatiske og indiske køkkener, som normalt sælges i dåser.
Kokosmælk har en cremet struktur og en sød, men svag kokosnødesmag. En kop (240 ml) indeholder 45 kalorier, 4 gram fedt, intet protein og næsten ingen kulhydrater.
Havre mælk
I sin mest simple form, fremstilles havremælk af en blanding af havre og vand. Men producenterne tilføjer ofte ekstra ingredienser som olier og salt for at få den perfekte smag og tekstur.
Lav din egen havre mælk let og billigt, se vores opskrift her.
Havremælk er naturligt sød og mild i smag. Det kan bruges til madlavning på samme måde som komælk og smager godt sammen med morgenmadsprodukter og i smoothies.
En kop (240 ml) indeholder 140–170 kalorier, 4,5–5 gram fedt, 2,5–5 gram protein og 19–29 gram kulhydrater.
Havremælk indeholder stort set det samme antal kalorier som komælk og ca. det dobbelte antal kulhydrater og cirka halvdelen af mængden af protein og fedt.
Det er interessant, at havremælk indeholder mange fibre og beta-glucan, en type opløselig fiber, der danner en tyk gel, når den passerer gennem tarmen, så det er godt for fordøjelsen.
Erstatning for mælk –
Ris mælk
Rismælk er fremstillet af formalet hvid eller brun ris og vand. Som med mange andre mælke erstatningsprodukter, indeholder det ofte fortykningsmidler for at forbedre tekstur og smag.
Rismælk er det mindst allergifremkaldende erstatningsprodukt på listen. Det gør det til en sikker mulighed for dem med allergi eller intolerance over for mejeri, gluten, soja eller nødder.
Rismælk er mild i smag og naturligt sød i smagen. Det har en let vandig konsistens og er dejlig at drikke både som i smoothies, i desserter og med havregryn.
Ét kop (240 ml) rismælk indeholder 130–140 kalorier, 2-3 gram fedt, 1 gram protein og 27–38 gram kulhydrater.
Rismælk indeholder et lignende antal kalorier som komælk, men næsten dobbelt så mange kulhydrater. Det indeholder også betydeligt mindre protein og fedt.
Skriv et svar