Der findes masser af måder, at få brød til at hæve på, også uden gær. I dette indlæg ser vi nærmere på nogle af metoderne man kan bruge, hvis man er løbet tør for gær eller bare gerne vil prøve at bage på en ny måde.
Bagning uden gær
Det kan sagtens lade sig at gøre, at få brød til at hæve uden gær. Overalt i luften, på dine hænder og selv i mel, findes der en rigdom af enzymer, mælkesyrebakterier og gærstammer som hvis de ellers får lov, kan hjælpe en med at skabe nogle virkelig gode brød.
Så. Kan brød hæve uden gær? Svaret er JA.
Mange tror ikke det kan lade sig at gøre, at bage uden gær, og vi har da også en masse brødopskrifter i dk hvor der sagtens kan stå 25 – 50 gram gær på ingrediens listen.
I skrivende stund er det svært at få fat i gær. Efter Covid-19 mere eller mindre har lukket ned for vores samfund.
Rigtig mange skyndte sig at tømme dagligvare butikkerne for gær, mælk, mel og toiletpapir, også selvom vi ikke er i fødevaremangel endnu.
Hvis du ikke har gær i huset, behøver du ikke at opgive at bage brød, det kan nemlig sagtens lade sig at gøre uden.
Du kan både bruge naturlige- og kemiske hæve metoder. Nedenunder kan du læse mere om de forskellige måder, at få brød til at hæve på, uden gær.
Naturlige hæve metoder uden gær
Fordej. At bruge en for dej til at hæve sit brød med, var meget almindeligt i gamle dage. Man lavede en dejblanding, som man lod stå i nogle dage, indtil det begyndte at boble med liv i den. ‘En måde at lave en fordej, kan du se lige her:
Fordej til bagning
Ingredienser
- 2 dl Vand
- 125 g Hvedemel
- 125 g rugmel
- 1,5 tsk Ahorn sirup Helst økologisk
Sådan gør du
- Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt resten af ingredienserne og rør det sammen.
- Lad fordejen stå på køkkenbordet og syrne de næste 4 – 6 dage.
- Hvis du har en lille smule gær f.eks 5 g kan du komme det i fordejen og så vil den være klar på ca. den halve tid.
Biga er også en så kaldt “for dej” som bruges i de klassiske italienske brød typer. En biga starter man helt enkelt ved at blande fuldkorns mel med vand og så lade det stå på køkkenbordet i 4 – 5 dage. Husk at røre i den hverdag. Efter 5 – 7 dage begynder bigaen at gære og boble med liv og så er den klar til at blive brugt i en brød dej, men husk at gemme lidt af bigaen og spæde den op med vand og mel, så den bliver klar til næste gang du vil bage.
Vildgæring er den ældste hæve metode i verden. Man bruger simpelthen de gærstammer der er i luften og rund om os. Gærstammer og mælkesyrebakterier er over alt og det er dem vi kan bruge til at bage med. Man blander økologisk hvedemel og vand og stiller det lunt i en uge til 14 dage, indtil det begynder at gære og boble.
Læs også:
Idenyt.dk har skrevet lidt om de forskellige typer af hævemidler der findes, og det er den liste jeg tager fra i det følgende:
Hvad er biologiske hævemidler?
Gær og tørgær
Bruges til madbrød og fede, søde brød.
- 12 g tørgær svarer til 50 g frisk gær.
- Efterhævning kan sagtens foregå i en ovn under opvarmningen af denne.
- Kan ikke erstatte fx bagepulver, da gær bedst virker sammen med en begrænset mængde sukker.
- Du kan med fordel reducere gær mængden og øge hæve tiden, så får det et meget mere spændende brød.
Surdej
En æltet dej tilsat mælkesyrebakterier og evt. gær. Mælkesyrebakterierne udvikler kuldioxid, som får dejen til at hæve. Surdej bruges oftest til rugbrød. En god surdej kan erstatte gær, men du må forvente en længere hævetid. Du kan selv lave din surdej eller få ”en klat” hos en god ven.
Kemiske hævemidler
Bagepulver
Bagepulver består af en blanding af natron og et surt salt, samt en smule mel til at opsuge eventuel fugtighed. Bagepulver udvikler kuldioxid, straks det kommer i forbindelse med fugt. Dej med bagepulver skal behandles hurtigt, og bages med det samme i en varm ovn. Anvendes bl.a. til rørte og piskede deje.
Bagepulver bruges til:
- Kager
- KAN bruges til brød og boller, men giver en tung dej.
- Kan erstatte natron ved brug af dobbelt mængde.
- Kan erstatte hjortetakssalt og potaske, men giver ikke samme sprødhed/skørhed.
Andre kemiske hæve midler:
- Natron
- Hjortetaksalt
- Potaske
Vi håber at dette indlæg, kunne give dig svar på spørgsmålet, om brød kan hæve uden gær?
Da vi startede med at udvide vores bage teknikker, for en del år siden, vidste vi ikke så meget om hævemetoder og om hvor mange forskellige måde man kan gribe det at bage brød, an på. Det er super spændende og super sjovt, at udforske, så vi kan varmt anbefale dig at hoppe i. Det tager tid at mestre rigtig brødbagning, men det er det hele værd<3
Skriv et svar