Når det kommer til madbrød, er foccacia noget af det lækreste og så er det faktisk ikke spor svært at lave.
Hvis du leder efter en opskrift på vegansk foccacia brød, er du kommet til det rigtige sted.
Faktisk er foccacia brød altid vegansk. Medmindre man skulle beslutte sig for at skifte toppingen ud med ost og eller kød. Bare rolig. Det bliver der ikke noget af her.
Foccacia brød kan spises til stort set alle middelhavs inspirerede retter. Og. Hvis man har en god olivenolie at dyppe foccacia brødet i, er dét faktisk så lækkert, at det kan være en ret i sig selv – Mums<3
Læs også:
Ingredienser til foccacia brød
Ingredienserne til vores foccacia brød, er sådan set super simple. Man kan gøre det mere “fornemt” ved at bruge sydesalt fra læsø, men hvis du ikke har det i dit køkken, så brug bare helt almindelig bordsalt.
Vi brugte en fuldkorns hvedemel fra “valsemøllen” men dit foccacia brød bliver mindst lige så godt, hvis du bruger grahamsmel.
Start med det våde
Som enhver anden god dej, begynder man med at komme de våde ingredienser i. I dette tilfælde vand og surdej(kan undlades) og oliven olie.
Derefter kommes gæren i osv. Det hele står længere nede i opskriften.<3
Hvis du ikke bruger surdej
Hvis du ikke bruger surdej til dit foccacia brød, kan du eventuelt erstatte den med et par spsk vegansk yoghurt, eller ca. en 0,5 dl vand mere. Du kan også holde lidt igen med hvedemelet, så du måske kun bruger 350 g. Men det skal man mærke sig frem til.
Når alle ingredienserne til foccacia dejen er rørt samme, skal du meget gerne have en ret klistret dej. Hold lidt igen med hvedemelet. Når dejen ser ud som på billedet ovenover, er den god.
Jeg brugte 400 g hvedemel, men min surdej kan ske at være lidt mere flydende end din, så der er altid en god idé, at komme lidt mel i ad gangen, så dejen ikke lige pludselig er blevet for tør.
Hvis dejen alligevel, skulle blive for tør, kan du bare komme lidt ekstra vand i og så røre/ælte dejen godt igennem indtil den rigtige konsistens er opnået.
Når dejen er perfekt, skal den hæve i ca. 1 time.
Nu begynder det at ligne noget
Når foccacia dejen har hævet 1 times tid, i skålen på køkkenbordet, er den klar til at komme over i det ovnfaste fad. Start med at hælde dejen ud på et mel drysset bord hvor den foldes sammen et par gange. Derefter kommes den op i det smurte fad. Glat dej ud så den fylder hele fadet og bliver lige tyk over det hele.
Smør dine fingre med lidt oliven olie og tryk en masse dybe huller i dejen.
Bagefter skal toppingen på. Sørg for at trykke oliven og hvidløg lidt ned i dejen, så de kommer til at sidde ordentlig fast og ikke falder af.
Lad dejen hæve én sidste gang (30 minutter), imens ovnen varmer op.
Vegansk foccacia brød
Ingredienser
- 25 g Gær
- 4 dl Vand
- 0.5 dl Surdej Behøves ikke
- 4 spsk Olivenolie
- 1 tsk Salt
- 100 g Fuldkorns hvedemel, eller grahamsmel
- 400 g Hvedemel
- Topping:
- 3-4 fed Hvidløg
- Frisk rosmarin
- 100 g Oliven
- Flage salt
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet.
- Rør derefter olie, salt og fuldkornshvedemel/grahamsmel i (og evt. surdej)
- Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Rør godt rundt i dejen.
- Til sidst har du en dej, der er lidt klistret og blød.
- Læg et rent viskestykke over skålen og lad dejen hæve en times tid på køkkenbordet.
- Smør et ovnfast fad med oliven olie.
- Hæld dejen ud på et mel drysset bord og fold den et par gange. Tryk den derefter ud i det ovnfaste fad. Lad dejen hæve 30 minutter mere.
- Smør dine fingre med lidt oliven olie og stik dybe huller i dejen.
- Pensel foccacia dejen med lidt oliven olie.
- Skær hvidløg i tynde skiver og tryk dem let ned i dejen. Derefter trykkes oliven let ned i dejen.
- Hak frisk rosmarin og drys ud over dejen, til sidst drysset let med flagesalt (hvis du har)
- Bag foccacia brødet i en forvarmet ovn ved 200° varmluft i ca. 15 minutter.
Skriv et svar