Vegansk nytårsfortsæt – sådan holder du det. – Nytårsfortsæt Åh ja, så er det blevet den tid igen. Vi starter måske med gode intentioner og stærke motiver, men det er lige som om de altid løber ud i sandet – Her er der nogle gode råd til, hvordan du holder dit veganske nytårsfortsæt.
Hvert år laver vi altid et par nytårsforsæt, for at forbedre vores opførsel eller for at foretage positive ændringer i vores liv – spis bedre, tabe os, bekymre os mindre, have det mere sjovt osv.
For at være ærlig, så er de fleste gode intentioner løbet ud i sandet når Januar er slut.
læs også:
Vegansk nytårsfortsæt – sådan holder du det.
Mange mennesker beslutter sig for til nytår, at begynde at spise en vegansk diæt og / eller leve en vegansk livsstil.
Det er fantastisk!
Der er ingen anden diæt, der er mere gavnlig for dit helbred, for planeten og bestemt for dyrene.
Det er en enorm forandring, som du forhåbentlig skal leve med resten af dit liv.
Der vil helt sikkert komme udfordringer, mere for nogle end for andre, og det kan synes skræmmende i starten.
Der er så meget at lære om de fødevarer, vi blindt har spist hele vores liv, såvel som alle de nye fødevarer derude, som vi måske ikke engang har hørt om, endsige smagt. Men det er ikke umuligt.
Da vi først blev veganer, var vi forvirret over mange ting, men det at blive veganer er faktisk den eneste livsstilsændring, vi nogensinde har holdt fast i.
Nu kan vi se tilbage og prøve at dele de lektioner, vi har lært med jer. Her er nogle af vores tips, der hjælper dig med at holde dit veganske nytårsforsæt.
#1 find din motivation
Spørg dig selv, hvorfor du vil leve plantebaseret.
Det er ikke en test; det hjælper dig bare med at kunne identificere din motivation. Der er mange veje til veganisme, og den, du tager, skal matche dine ønsker og behov.
Folk er mere tilbøjelige til at holde fast ved noget, hvis de handlinger, de træffer, er i overensstemmelse med deres mål.
Er dit mål at forbedre dit helbred eller tabe nogle kg ? I så fald er det det, du skal bruge som drivkræft.
Er din motivation dyrevelfærd eller planeten?
Så er det det, der skal være din drivkræft til at fjerne alle animalske produkter fra alle livets aspekter, herunder mad, tøj, make-up, toiletartikler, møbler og mere.
Her er der lidt inspiration til hvordan man kan gribe det an:
#2 gør det i dit eget tempo
En vigtig del af det at blive veganer, er at gøre det i dit eget tempo.
Der er ingen regel, der siger, at du skal vågne op i morgen og være 100% vegansk og animalsk produktfri. Det er næsten umuligt for de fleste mennesker!
Lad ikke andre presse dig eller skynde på dig.
Nogle mennesker bliver vegetarer og er det i årevis, før de går over til veganisme.
Nogle mennesker går direkte til at blive veganer.
Måske vil du starte med at spise plantebaseret et par gange om ugen og langsomt øge antallet af dage over tid.
Måske vil du bare tage en 30-dages udfordring og se om det fungerer for dig. Tag dig tid til at lære og finde ud af den bedste overgangsplan for dig!
Vi har skrevet en bog der hedder “grøn kickstart” som kan være et godt sted at starte. Der er opskrifter og 2 ugers madplan, som kan hjælpe en igennem en masse forskellige veganske retter.
Uddan dig selv
Du lærer helt sikkert meget ved at leve som veganer, men det kan være en god idé, at være forberedt.
Du behøver ikke at studere og tage prøver, men du bør vide lidt om, hvad du kommer ind i. En hurtig internetsøgning kan give dig nemme lister over, hvad veganere gør og ikke spiser.
Det du skal vide, kan koges ned til noget så enkelt som: Hvis det kommer fra et dyr, skal du ikke spise det. Hvis det ikke kommer fra et dyr, skal du prøve det.
Men det kan være en god idé at læse nogle opskrifter og gode råd inden du står nede i supermarkedet, med rumlende mave og er parat til at give op:-)
Der findes også en masse skjulte animalske ingredienser, som det kan være godt at stifte bekendtskab med
der er f.eks: kasein, lactose og valle. Hvad med karmin, gelatine og albumin. Disse er alle dyrebaserede ingredienser og ikke veganske.
Men bare rolig. Du har ikke brug for en eksamen i biokemi , bare nogle gode kilder med nogle nyttige lister over hvilke fødevarer der er og ikke er veganske.
Udforsk dine muligheder
Måske var en af de største fejltagelser, vi lavede i starten, ikke at finde ud af, hvor mange ikke-animalske fødevarer, der findes i verden.
I vores præ-veganske dage var grøntsager mere eller mindre ensbetydende med: agurk, tomat, ærter, majs, kartofler og salat.
Der er så mange grøntsager, frugter, korn og andre fødevarer at spise, at der kan gå uger inden at vi spise det samme to gange.
Det er forbløffende, hvor mange fødevarer der er at prøve! Og du bliver nød til at prøve. Man finder først rigtig ud af hvad man kan lide, hvis man prøver. Og noget andet der sker for de fleste på en plantebaseret diæt, er at, deres smagsløg forandre sig og det er en god ting. Så bare fordi du engang ikke kunne lide spinat, så prøv igen, med en ny opskrift, måske smager det faktisk godt nu?
At spise en plantebaseret diæt betyder ikke bare at man lægger en flok grøntsager på en tallerken og gnaver sig igennem dem.
Du kan lægge så meget pleje og forberedelse i tilberedningen af veganske retter som enhver anden ret.
Lav en liste over frugt, grøntsager, korn og andre fødevarer, du gerne vil prøve og tænk over, hvordan du vil have dem tilberedt.
Du vil måske endda tage dig tid til at skrive et par madplaner i en uge eller to.
Vi håber at dette indlæg, kan være med til at give dig mod og inspiration til at holde fast i dit nye plantebaserede livsstil – Vi hepper på dig!!!
Skriv et svar