Veganske luciabrød opskrift – Denne opskrift på veganske luciabrød, gør det hurtig og nemt at bage de traditionsrige brød som mange familier bager til luciadag. Og så er de helt uden animalske produkter, hvilket bare gør dem endnu mere lækre
Hvad skal man bage d. 13 December?
D. 13 December er det som bekendt Luciadag. Dagen hvor børnene går luciaoptog. Denne dag bager man Luciabrød.
Luciabrød er et svensk bagværk, der er knyttet til traditionen omkring Luciadag den 13.december
Veganske luciabrød
Veganske Luciabrød er sjove at servere i forbindelse med Luciaoptog den 13. december, og de er smukke, med deres gule farve. Traditionen med luciabrød stammer fra Sverige, men er også et kæmpe hit i Dk.
Disse lækre veganske luciabrød, er perfekte at servere til børnenes lucia optog den 13 december.
Læs også:
Veganske pebernødder
Safran
Safran er et krydderi udvundet af støvfang fra safrankrokus. Det er safran der giver luciabrødene sin gullige farve.
kendte de gamle grækere til safran og dyrkede safrankrokus. Også romerne værdsatte safran både som krydderi og som duftspreder.
Efter Romerrigets fald vendte safran tilbage til Europa, da korsridderne stiftede bekendtskab med det arabiske køkken.
I dag dyrkes safrankrokus i sær i Iran, Spanien, Grækenland, Tyrkiet og Indien.
Selv om safrankrokus traditionelt dyrkes i Middelhavslandene, kan den dyrkes så nordligt som i England.
Veganske luciabrød opskrift – Mere gær – Mindre stress
Disse veganske luciabrød, er super lette at lave. I opskriften står der, at du skal bruge 20 g gær.
Men hvis du har travlt, kan du sagtens komme 30-40 g gær i. Så bliver hæve tiden forkortet ganske betydeligt.
Det kan være en fordel, at benytte dette tip, hvis du f.eks først kommer i tanke om, at det var dig der skulle stå for luciabrødene i år, kl. næseblod om morgenen d 13/12
Så dobbelt op på gær og halver din bage stress<3
Veganske luciabrød
Ingredienser
- 1 g Safran
- 100 g Plantesmør
- 2,5 dl Havremælk
- 20 g Gær
- 65 g Sukker
- 1/4 tsk Salt
- 500 g Hvedemel
- 1 dl Aquafaba i dejen og lidt til at pensle med
Sådan gør du
- Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter.
- Smelt plantesmørret, tilsæt havremælk, gær og safransukker. Rør godt, til gæren er opløst.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød
- Lad dejen hæve tildækket, til dobbelt størrelse. Det tager ca. et par timer
- Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, æltes den igennem.
- Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Eller som på billedet.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pynt med rosiner.
- Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Pensl med aquafaba, og bag dem i en forvarmet ovn 10-15 minutter. De skal være gyldne, men ikke brune.
Kunne du lide denne opskrift?
Vi vil elske at høre fra dig, hvis du har prøvet opskriften. Eller hvis du overvejer det.
Husk også at dele opskriften med dem du holder af. Hvis du har nogle venner eller bekendte, som du tænker ville have godt af lidt kærlighed her op til jul.
Skriv et svar