Vegansk morgenbrød er et kæmpe hit herhjemme. Findes der noget bedre end duften af nybagt brød? Nej vel?
Morgen stund.
Dejen blev lavet igår og har stået og passet sig selv i køleskabet, i snart 24 timer. Hele huset sover stadig. Jeg lister mig ud af sengen og ned i køkkenet for at gøre klar til at vi kan få morgenbrød.
Jeg tager dejen ud af køle skabet, så den lige kan få varmen lidt inden jeg begynder at arbejde med den. Imens laver jeg mig en kop kaffe og lufter hunden. Og så skal der bages boller.
Det kan være utrolig hyggeligt at bage morgenbrød til familien. Men det kan selvfølgelig også være mere en sur pligt. Det kommer utrolig meget an på, hvor godt man har sovet. Hvis børnene har kaldet 100 gange i løbet af natten, kan lysten til at stå tidligt op og bage, godt være meget svær at få øje på.
Derfor bager jeg tit en dobbelt portion og fryser halvdelen ned, så har vi også morgen brød, til de mere kaotiske morgener.
Jeg må nok være ærlig og sige, at det er dem der er flest af;-)
Brød med havregryn
Havre gryn er noget af den sundeste man kan spise. Det er minimalt forarbejdet og 100% fuldkorn og så er det utrolig nemt at tilsætte til din brøddej. Hvis du vil læse lidt mere om hvor SUPER havregryn er, har jeg skrevet lidt mere om det i dette indlæg som handler om havregryn natten over. Hvilket også bare er en super lækker måde af få morgenmad på<3
Kold hævet dej
Vi er meget store fans af kold hævet brød herhjemme. Hvis vi skal bage brød eller boller, bruger vi altid kold hævning lige med den undtagelse at vores fødselsdags boller, altid bliver lavet om morgenen.
Du kan lave stort set alle brød opskrifter om, så dejen kan kold hæve. Du skal bare reducerer gær mængden. brug ca. 5- 10 gram gær og lad dejen hæve i mindst 12 timer og gerne længere.
Vi har tit en bolledej til at stå i op til, 48 timer. De boller man får ud af sådan en lang hævetid, smager bare fuldstændig fantastisk, og helt anderledes, end hvis man havde bagt dem allerede efter 12 timer.
En vanesag
At kold hæve sit brød, kan godt virkelidt bøvlet i starten, men hvis du bliver ved med at arbejde med det, bliver det helt normalt og bare endnu en vane. Så klø på, det betaler sig virkelig<3
Vegansk morgenbrød
Ingredienser
- 10 g Gær
- 7 dl Vand kold
- 2 spsk Surdej kan undlades
- 1 spsk Rør sukker
- 2 tsk Salt
- 2 spsk Oliven olie
- 200 g Havregryn
- 600 g Hvedemel
- 100 g Grahamsmel
- Havregryn til topping/drys
Sådan gør du
- Hæld det kolde vand op i en bageskål og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, olivenolie, havregryn og grahamsmel. Rør det godt sammen.
- Tilsæt nu hvedemel lidt ad gangen og rør godt med en grydeske.
- Dejen skal have en konsistens hen ad en meget tyk havregrød. Den skal altså være lidt klistret.
- Dæk skålen med husholdnings film og stil den i køleskabet i ca 20-24 timer.
- Tag skålen ud af køleskabet en times tid før bagning, så dejen kan få lidt varme. Så bliver den nemmere at arbejde med.
- Tænd ovnen på 250° varmluft.
- Sæt en bageplade i midten af ovnen.
- Hæld dejen ud på et mel drysset bord.
- Skær bolle størrelse stykker af dejen, med en kniv. om dem forsigtigt op på et stykke bagepapir, som du ligger på en bageplade der er vendt på hovedet.
- Drys havregryn på bollerne.
- Åben nu ovnen og træk bagepladen i ovnen lidt ud. Løft omvendte bageplade med bagepapir og bollerne på, ned til den varme bageplade og træk bagepapiret over på varme bageplade. Skub den varme bageplade ind i ovnen.
- Bag bollerne i Ca. 20 minutter eller indtil de er gyldenbrune.
- Afkøl på en bagerist og færdig.
Skriv et svar